NOVINKY

arr3** Exkluzivní výhodný věrnostní program **Vážení přátelé, pacienti, zákazníci, Lékárna Plus je součástí sítě MAGISTRA LÉKÁRNY, která je... arr3Homeopatická poradnaHomeopatická poradna ...

KONTAKTY

LÉKÁRNA PLUS
náměstí SNP č. 32
Brno
tel: +420 545 219 756
lp@apatykaplus.cz
www.apatykaplus.cz
skype: lekarnaplus

ANKETA

Preferujete lékárnu v místě bydliště?

Ano Ano 43% Nevím Nevím 19% Ne Ne 20% 18%

RENDEZ-VOUS PRO VAŠE ZDRAVÍ » Jak se stravovat při diabetu

Diabetes mellitus - cukrovka

Diabetes mellitus neboli úplavice cukrová (cukrovka) je metabolické onemocnění charakterizované zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémií).

Vzniká buď v důsledku nedostatku inzulinu, pak hovoříme o diabetes mellitus (DM) 1. typu, nebo v důsledku nedostatečné citlivosti tkání na inzulin – DM 2. typu. Diabetes mellitus 1. typu se objevuje převážně v dětství a mladším věku. Jeho výskyt je okolo 0,4 % populace.

Diabetes mellitus 2. typu je nejrozšířenější typ diabetu ve vyspělých státech celého světa. Jedná se převážně o onemocnění středního a vyššího věku a jeho incidence (statistický ukazatel růstu) s věkem výrazně stoupá. 60 – 90 % diabetiků tohoto typu je obézních. Tento typ cukrovky v naší populaci převládá (90 %). V souvislosti s prudkým nárůstem nadváhy a obezity v populaci stoupá i množství diabetiků 2. typu (nyní okolo 7 % populace ČR) a hovoříme o hrozící epidemii cukrovky 2. typu.

Důsledkem obou typů cukrovky jsou pozdní komplikace podmíněné zejména poškozením malých i velkých cév (selhání ledvin, slepota, infarkt myokardu, mozková příhoda, amputace dolních končetin), které jsou nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtnosti diabetiků. Ischemická choroba srdeční, infarkty myokardu a cévní mozkové příhody jsou u diabetiků 2-3x častější než v ostatní populaci, ischemická choroba dolních končetin se vyskytuje dokonce 20x častější. Poškození malých cév oka je nejčastější příčinou oslepnutí vůbec. Diabetes mellitus zkracuje život průměrně o 8-10 let.

První příznaky, se kterými nemocný přichází k lékaři, jsou obvykle hubnutí, žízeň, nadměrné pití a močení, únavnost, nevýkonnost. Zdánlivě nesouvisející mohou být i opakované infekce močových cest. Nejčastěji je DM 2. typu zjištěn náhodně při preventivní prohlídce, jejíž součástí je i laboratorní analýza krve. O Diabets mellitus se jedná pokud je glykémie nalačno opakovaně nad 7,0 mmol/l.

Příčina cukrovky 1. a 2. typu je odlišná. Inzulin – hlavní hormon regulující hladinu cukru (glykémii) v krvi je vytvářen beta buňkami Langerhansových ostrůvků slinivky břišní. Snižuje glykémii tím, že podporuje vychytávání glukózy ve svalech, játrech a v tuku.

Nemocní s DM 1. typu nevytváří vlastní inzulin v důsledku zničení beta buněk autoimunitním zánětem. Příčina rozvoje tohoto zánětu není dosud zcela jasná. V důsledku nedostatečné a postupně vůbec žádné tvorby inzulínu v těle dochází k hyperglykémii.

Naprosto odlišnou příčinu má DM 2. typu. Jeho podstatou je porucha reaktivity tkání na inzulin, kterého je pouze relativní nedostatek. Ve srovnání se zdravými mohou mít tito nemocní hladiny inzulinu dokonce vyšší. Hovoříme o inzulinové resistenci.

Nejčastější příčinou rozvoje DM 2. typu je životní styl spojený s nedostatkem pohybu, přejídáním a vznikem obezity. Většina nemocných trpí ještě dalšími poruchami, jako jsou vysoký krevní tlak, zvýšená hladina tuků a kyseliny močové v krvi. Tyto odchylky dohromady tvoří tzv. metabolický syndrom (syndrom X, Reavenův syndrom).

 

Léčba – diabetická dieta

Dietní léčba diabetika 1. typu

Cílem dietní léčby diabetika 1. typu je především ovlivnění hladiny krevního cukru (glukózy) a to jak nalačno, tak po jídle, dosažení či udržení hodnot krevních tuků, při zajištění dostatku energie a oddálit, diabetické komplikace.

U diabetika 1. typu je kladen velký důraz na pravidelnost stravování, a podrobnou znalost vazby dávkování inzulínu a stravování. Obvykle se doporučuje 6 denních dávek jídla. Energetická hodnota stavy by měla být přiměřená, aby se udržovala ideální tělesná hmotnost, diabetici 1. typu mají sklony spíše k podvýživě. Zcela zásadní je otázka příjmu sacharidů. Diabetici 1. typu mají určené množství sacharidů na den, členěné do jednotlivých denních dávek, které se liší podle aktuálních aktivit. je navíc důležité sledovat zdroj a výhodné je sledovat i glykemický index (GI). Regulovat je třeba zejména cukru a potraviny cukr obsahujících. Odměřenou dávku sacharidů by měly pokrývat nejlépe - celozrnné pečivo, brambory, rýže natural, celozrnné těstoviny. Dále ovoce a zelenina (s preferencí zeleniny). Složení jídelníčku by mělo vycházet ze zásad stravy v rámci zdravé životosprávy, tzn., že by v něm neměly, kromě výše uvedených potravin, chybět mléčné výrobky (nejlépe zakysané), maso s preferencí libové drůbeže a ryb (ty mohou být i tučnější), kvalitní tuky rostlinného původu (rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené, např. margaríny). Nezanedbatelnou roli sehrává pitný režim, který je také potřeba do jídelníčku započítávat.

 

Dietní léčba diabetika 2. typu

Diabetes II. typu lze léčit pouze úpravou stravy, nebo v kombinaci s podáváním léků. Inzulinová léčba nastupuje až v případě, že předchozí léčba je neefektivní. Hlavním předpokladem pro účinnou léčbu je trvalé snížení nadváhy a pravidelný pohybový a stravovací režim.

U DM 2. typu je sekundární prevence spojena s udržováním glykémie blízké normálu. Dieta musí vést k redukci tělesné hmotnosti, současně musí respektovat častou hyperlipidémii (vysokou hladinu tuků v krvi), zejména hypertriglyceridémii. Redukce příjmu cholesterolu a nasycených mastných kyselin je základním opatřením. Přívod vlákniny může pomoci normalizovat hladiny glykémie i krevních tuků. Přísun nenasycených mastných kyselin ve formě rostlinných olejů (slunečnicový, olivový) a ryb je dalším významným faktorem v sekundární prevenci cévního postižení u DM 2. typu.

Základem stravovacích opatření je rozdělení jídel do 5 – 6 porcí denně (u dětí i více) s tím, že si pacient musí hlídat množství zkonzumovaného cukru (i škrobů, které se rozkládají na jednoduché cukry). Základem jídelníčku diabetika je zelenina a libové maso. Z potravin se doporučuje konzumace luštěnin, ryb, vlákniny, ořechů a semen (lněná, slunečnicová a dýňová semínka). Strava bohatá na polysacharidy a vlákninu snižuje potřebu inzulinu a reguluje obsah cukrů a tuků v krvi. Vhodné jsou také potraviny s obsahem vitaminu B6, hořčík a chrom.

 

Diabetickou dietu je vhodné doplnit vhodnou pravidelnou pohybovou aktivitou. Pravidelná pohybová aktivita má řadu pozitivních vlivů, které se v prevenci, ale i léčbě diabetu uplatňují:

  • Pomáhá vyrovnat poměr mezi příjmem a výdejem energie, který je důležitý pro udržení optimální tělesné hmotnosti, případně se účastní při redukci hmotnosti, kdy by měl výdej energie (v podobě pohybu a práce) převyšovat příjem (strava)

  • Snižuje inzulínovou rezistenci

  • Snižuje krevní tlak

  • Posiluje svaly, včetně srdečního

  • Pomáhá udržovat tělo v kondici

  • Pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi, podílí se zejména na zvyšování „hodného“ HDL cholesterolu

  • Podílí se na tvorbě imunity – posiluje imunitní systém

  • Pomáhá odbourávat stres

Aby byl pohyb účinný, je třeba se mu věnovat pravidelně, nejlépe každý den alespoň 30 minut. Nemusí se však jednat o žádné velké sportovní výkony, i rychlejší procházka, chůze po schodech místo jízdy výtahem či vystoupení z autobusu o zastávku dříve, je skvělý způsob, jak míru pohybu zvýšit.

 

26.4. 2012, Bc. Petra Hellingerová