NOVINKY

arr3** Exkluzivní výhodný věrnostní program **Vážení přátelé, pacienti, zákazníci, Lékárna Plus je součástí sítě MAGISTRA LÉKÁRNY, která je... arr3Homeopatická poradnaHomeopatická poradna ...

KONTAKTY

LÉKÁRNA PLUS
náměstí SNP č. 32
Brno
tel: +420 545 219 756
lp@apatykaplus.cz
www.apatykaplus.cz
skype: lekarnaplus

ANKETA

Preferujete lékárnu v místě bydliště?

Ano Ano 46% Nevím Nevím 18% Ne Ne 19% 17%

RENDEZ-VOUS PRO VAŠE ZDRAVÍ » Celiakie a bezlepková dieta

Celiakie

Celiakie je celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. U lidí s touto nesnášenlivostí dochází působením lepku ke změně povrchu sliznice tenkého střeva, mizí zde mikroklky a klky. V důsledku toho se povrch tenkého střeva snižuje, s tím se zmenšuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin.

Typickými příznaky jsou průjem, plynatost, křeče, pokles hmotnosti nebo únava.

Tato porucha se může projevit kdykoliv, v dětství i v dospělosti a může mít různé projevy. U dětí se celiakie nečastěji objevuje brzy po poté, co jim byla prvně podána strava obsahující lepek – krupičková kaše, piškoty a polévky zahuštěné moukou. Děti začnou trpět průjmy, mají objemné nápadně zapáchající stolice. Trpí bolestmi v bříšku, které se začíná postupně zvětšovat. Děti ztrácejí chuť k jídlu, jsou často plačtivé a mrzuté. Ubývají na váze a málo rostou. Může se také projevit anémie z nedostatku železa.

U starších dětí a u dospělých často propuká onemocnění po zátěži (nemoc, těhotenství). Kromě typických příznaků se může objevit zvracení, snížená chuť k jídlu, anémie, osteoporóza (řídnutí kostí), zvýšená kazivost zubů, bolesti kloubů, deprese nebo únava.

Léčba celiakie

Samotná příčina celiakie (tzn. nesnášenlivost lepku) je trvalá a není v současné době vyléčitelná. Proto je jedinou terapií celoživotní vyloučení lepku z potravy. Na bezlepkovou dietu tělo příznivě reaguje velmi rychle.

Bezlepková dieta představuje úplné vyloučení lepku (glutenu) z potravy. Lepek je obsažen v pšenici, žitu,
ječmeni a ovsu. Je tedy nutné vyřadit veškeré potraviny, které jsou z těchto obilovin vyrobeny.

Lepek neobsahují brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, jáhly, amaranth, které je možné používat jako náhradu za potraviny obsahující lepek.

Diskusi vyvolávají ingredience, které jsou na obalech potravin uvedeny pod označením E nebo slovně. O řadě potravin nebo jejich složkách se šíří rozporuplné názory o vhodnosti při dietě. Rovněž u méně známých potravin si často nejsme jisti, zda mohou lepek obsahovat.

Obsahem lepku v potravinách se zabývá legislativa, jejíždodržování kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Znalost předpisů a zákonů je důležitá při nákupu zboží.

Dodržování bezlepkové diety se zpočátku zdá velice náročné. Jen díky dietě je možné zabránit projevům
nemocí způsobených nesnášenlivostí lepku.

 

Zakázané potraviny:

  • Pšenice (včetně špaldy), ječmen, žito, žitovec (triticale), oves a veškeré výrobky, které je obsahují.

  • Výrobky z mouky – pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky.

  • Vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice.

  • Rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku).

 

Je nutné se vyhýbat i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky a jídla, ve kterých byla mouka užita jako přídavek, nebo u kterých v průmyslovém provedení není jisté, zda obsahují lepek. U takových potravin je třeba sledovat složení:

  • Polévky, omáčky.

  • Kečupy, majonézy, dresinky, sojová omáčka, dochucovadla.

  • Uzeniny, konzervy, paštiky, výrobky z mletého masa.

  • Sojová a jiná rostlinná masa (klaso, ROBI).

  • Kypřící prášky, pudinky, cukrovinky, zmrzliny.

 

Povolené potraviny:

  • Výrobky přirozeně bezlepkové – brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amaranth,
    proso (jáhly) a výrobky z nich (např. mouka, škroby, krupice,…)

  • Výrobky označené jako bezlepkové nebo ty, které lepek neobsahují.

 

Jako náhrada za zakázané potraviny se v bezlepkové kuchyni používají:

  • Brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amaranth, proso (jáhly) a výrobky z nich (např. mouka, škroby, krupice,…)

Databázi bezlepkových výrobků, kterou provozuje Výzkumný ústav potravinářský najdete na těchto stránkách: http://www.potravinybezlepku.cz/.