Osteoporóza
Osteoporóza je charakteristická úbytkem kostní hmoty a poruchami mikroarchitektury kostní tkáně a v důsledku toho zvýšenou náchylností kostí ke zlomeninám.
Po 50. roce utrpí osteoporotickou zlomeninu každá 3. žena a každý 6. muž. Postihuje asi 700 000 obyvatel ČR.
Příčinami osteoporózy mohou být postmenopauzální změny, kdy je deficit estrogenů. Vyskytuje se asi 15-20 let po menopauze, nejčastěji se vyskytují fraktury předloktí a obratle. Další příčinou je stařecká senilita (nad 70 let), kdy dochází ke snížené absorbci vápníku. Osteoporóza může vniknout také sekundárně (známým
onemocněním, respektive léčbou) - např. zvýšená činnost štítné žlázy nebo příštítných tělísek, onemocnění
jater, ledvin, cukrovka, nádorové onemocnění, atd.
Projevy osteoporózy I. stupně jsou bolesti zad, kyfózy a zmenšování postavy. U II. stupně jsou časté zlomeniny v typických lokalizacích - zlomenina krčku kosti kyčelní, zlomenina zápěstí, kompresivní zlomenina obratlů.
Prevence
- Maximalizace vrcholu kostní hmoty u dospívajících.
-
Zpomalení úbytku kostní hmoty u dospělých, především u peri- a postmenopauzálních žen.
-
Zásadní úlohu hraje:- příjem vápníku- příjem vitaminu D- pravidelná- pohybová aktivita.
Vápník – návrh doporučených výživových dávek
-
0-12 měsíců: 67 mg/kg hmotnosti
-
1-3 roky: 62 mg/kg hmotnosti
-
3-9 let (chlapci/dívky): 900/1000 mg
-
11-14 let (chlapci/dívky): 1100 mg
-
15-18 let (chlapci/dívky): 1200 mg
-
19-59 let (muži/ženy): 1000 mg
-
Těhotné: 1500 mg
-
Kojící: 2000 mg
Zdroje vápníku
-
Mléko, mléčné výrobky: využitelnost asi 30% (mléko 120mg/100g, jogurt 140mg/100g...), tavené sýry - NE! špatný poměr vápníku a fosforu.
-
Malé ryby, které se jí i s kostmi: např. sardinky.
-
Rostlinné zdroje:
- vstřebatelnost snižují: oxaláty (špenát, rebarbora, celer, fazole..) a fytáty (ořechy a obiloviny)
- dobré zdroje (využitelnost až 60%): brokolice, kapusta, kedlubna
- ořechy (využitelnost až 20%): mandle (252), lískové ořechy (181), para ořechy (160)pistácie
(130..mg/100g)- semínka (využitelnost až 20%): sezamová (96), lněná (195), slunečnicová (70...mg/100g)- mák: 1357 mg/100g
Další klíčové nutrienty
-
Fosfor
-
Vitamin D
-
Zn, Mg, Cu, Fe, B, K, Na, F
-
vitamin C, K, B6, kyselina listová, B12
-
Bílkoviny
Fosfor
Dostatečný příjem fosforu je nezbytný pro kostní mineralizaci!
Optimální poměr Ca:P ? 1,3:1, při špatné absorpci Ca pak poměr 2:1
Zn, Mg, Cu, Fe, B, K, Na, F
Zn:
kofaktor alkalické fosfatázy (nezbytná k mineralizaci kost), součást superoxid dismutázy (chrání kosti před oxidačním poškození)
Mg:
mimo jiné snižuje velikost hydroxylapatitových krystalů (předchází vzniku křehké kosti)
Cu:
součást superoxid dismutázy
Fe:
složka propyl hydroxylázy (tvorba kolagenu), kofaktor enzymu zabezpečujícího přeměnu vit.D na aktivní formu
B:
zvyšuje hladinu estradiolu (nejaktivnější estrogen u žen v menopauze)
K:
podporuje vznik alkalického prostředí (šetří tak Ca)
Na:
ovlivňuje retenci ostatních nutrientů, nejsilněji vylučuje Ca močí
F:
přiměřený příjem – pozitivní vliv na vývoj kostní tkáně
Kouření a osteoporóza
-
toxický vliv látek z kouře na osteoblasty a tím snížená kostní novotvorba
-
defektní výživa s nízkým přívodem Ca, zvýšená konzumace kávy u kuřáků
-
acidóza pro vysoké koncentrace CO2
-
porucha sekrece estrogenů u žen a předčasná menopauza
-
časté imobilizace v důsledku kouřením způsobených onemocnění
-
časté onemocnění žaludku a tím snížení absorpce Ca
Rizikové faktory osteoporózy
Vnitřní faktory: genetické faktory, věk a pohlaví, geografické vlivy.
Vnejší faktory: nízký příjem Ca, nedostatek vit. D, nízká pohybová aktivita, kouření, alkohol, kofein a kolové nápoje, příjem bílkovin.