NOVINKY

arr3** Exkluzivní výhodný věrnostní program **Vážení přátelé, pacienti, zákazníci, Lékárna Plus je součástí sítě MAGISTRA LÉKÁRNY, která je... arr3Homeopatická poradnaHomeopatická poradna ...

KONTAKTY

LÉKÁRNA PLUS
náměstí SNP č. 32
Brno
tel: +420 545 219 756
lp@apatykaplus.cz
www.apatykaplus.cz
skype: lekarnaplus

ANKETA

Preferujete lékárnu v místě bydliště?

Ano Ano 43% Nevím Nevím 19% Ne Ne 20% 19%

RENDEZ-VOUS PRO VAŠE ZDRAVÍ » Osteoporóza-vliv výživy

Osteoporóza

Osteoporóza je charakteristická úbytkem kostní hmoty a poruchami mikroarchitektury kostní tkáně a v důsledku toho zvýšenou náchylností kostí ke zlomeninám.

Po 50. roce utrpí osteoporotickou zlomeninu každá 3. žena a každý 6. muž. Postihuje asi 700 000 obyvatel ČR.

Příčinami osteoporózy mohou být postmenopauzální změny, kdy je deficit estrogenů. Vyskytuje se asi 15-20 let po menopauze, nejčastěji se vyskytují fraktury předloktí a obratle. Další příčinou je stařecká senilita (nad 70 let), kdy dochází ke snížené absorbci vápníku. Osteoporóza může vniknout také sekundárně (známým
onemocněním, respektive léčbou) - např. zvýšená činnost štítné žlázy nebo příštítných tělísek, onemocnění
jater, ledvin, cukrovka, nádorové onemocnění, atd.


Projevy osteoporózy I. stupně jsou bolesti zad, kyfózy a zmenšování postavy. U II. stupně jsou časté zlomeniny v typických lokalizacích - zlomenina krčku kosti kyčelní, zlomenina zápěstí, kompresivní zlomenina obratlů.


Prevence

  • Maximalizace vrcholu kostní hmoty u dospívajících.
  • Zpomalení úbytku kostní hmoty u dospělých, především u peri- a postmenopauzálních žen.

  • Zásadní úlohu hraje:- příjem vápníku- příjem vitaminu D- pravidelná- pohybová aktivita.


Vápník – návrh doporučených výživových dávek

  • 0-12 měsíců: 67 mg/kg hmotnosti

  • 1-3 roky: 62 mg/kg hmotnosti

  • 3-9 let (chlapci/dívky): 900/1000 mg

  • 11-14 let (chlapci/dívky): 1100 mg

  • 15-18 let (chlapci/dívky): 1200 mg

  • 19-59 let (muži/ženy): 1000 mg

  • Těhotné: 1500 mg

  • Kojící: 2000 mg

     

Zdroje vápníku

  • Mléko, mléčné výrobky: využitelnost asi 30% (mléko 120mg/100g, jogurt 140mg/100g...), tavené sýry - NE! špatný poměr vápníku a fosforu.

  • Malé ryby, které se jí i s kostmi: např. sardinky.

  • Rostlinné zdroje:

    - vstřebatelnost snižují: oxaláty (špenát, rebarbora, celer, fazole..) a fytáty (ořechy a obiloviny)

    - dobré zdroje (využitelnost až 60%): brokolice, kapusta, kedlubna

    - ořechy (využitelnost až 20%): mandle (252), lískové ořechy (181), para ořechy (160)pistácie
    (130..mg/100g)

    - semínka (využitelnost až 20%): sezamová (96), lněná (195), slunečnicová (70...mg/100g)- mák: 1357 mg/100g

     

Další klíčové nutrienty

  • Fosfor

  • Vitamin D

  • Zn, Mg, Cu, Fe, B, K, Na, F

  • vitamin C, K, B6, kyselina listová, B12

  • Bílkoviny

 

Fosfor

Dostatečný příjem fosforu je nezbytný pro kostní mineralizaci!

Optimální poměr Ca:P ? 1,3:1, při špatné absorpci Ca pak poměr 2:1

Zn, Mg, Cu, Fe, B, K, Na, F

Zn:
kofaktor alkalické fosfatázy (nezbytná k mineralizaci kost), součást superoxid dismutázy  (chrání kosti před oxidačním poškození)

Mg:
mimo jiné snižuje velikost hydroxylapatitových krystalů (předchází vzniku křehké kosti)

Cu:
součást superoxid dismutázy

Fe:
složka propyl hydroxylázy (tvorba kolagenu), kofaktor enzymu zabezpečujícího přeměnu vit.D na aktivní formu

B:
zvyšuje hladinu estradiolu (nejaktivnější estrogen u žen v menopauze)

K:
podporuje vznik alkalického prostředí (šetří tak Ca)

Na:
ovlivňuje retenci ostatních nutrientů, nejsilněji vylučuje Ca močí

F:
přiměřený příjem – pozitivní vliv na vývoj kostní tkáně

 

Kouření a osteoporóza

  • toxický vliv látek z kouře na osteoblasty a tím snížená kostní novotvorba

  • defektní výživa s nízkým přívodem Ca, zvýšená konzumace kávy u kuřáků

  • acidóza pro vysoké koncentrace CO2

  • porucha sekrece estrogenů u žen a předčasná menopauza

  • časté imobilizace v důsledku kouřením způsobených onemocnění

  • časté onemocnění žaludku a tím snížení absorpce Ca

 

Rizikové faktory osteoporózy

Vnitřní faktory: genetické faktory, věk a pohlaví, geografické vlivy.

Vnejší faktory: nízký příjem Ca, nedostatek vit. D, nízká pohybová aktivita, kouření, alkohol, kofein a kolové nápoje, příjem bílkovin.