NOVINKY

arr3** Exkluzivní výhodný věrnostní program **Vážení přátelé, pacienti, zákazníci, Lékárna Plus je součástí sítě MAGISTRA LÉKÁRNY, která je... arr3Homeopatická poradnaHomeopatická poradna ...

KONTAKTY

LÉKÁRNA PLUS
náměstí SNP č. 32
Brno
tel: +420 545 219 756
lp@apatykaplus.cz
www.apatykaplus.cz
skype: lekarnaplus

ANKETA

Preferujete lékárnu v místě bydliště?

Ano Ano 46% Nevím Nevím 18% Ne Ne 19% 17%

RENDEZ-VOUS PRO VAŠE ZDRAVÍ » Dieta při onemocnění slinivky


Dieta u onemocnění slinivky břišní


Pankreatitida je zánět slinivky břišní. Slinivka je žláza, která má fukci exokrinní (žláza se zevní sekrecí, produkující trávicí enzymy) a endokrinní (žláza s vnitřní sekrecí, produkující hormony). Z endokrinní funkce slinivky je nejvýznemnější vylučování hormonu inzulinu,
ovlivňujícího látkouvou přeměnu krevního cukru. Trávící enzymy slinivky jsou cestou pankreatického vývodu transportovány do dvanáctníku, kde se uplatní jejich trávicí funkce. Nejdůležitějšími produkty jsou tzv. lipázy. Jedná se o enzymy nutné k trávení tuků. Dále jsou ze slinivky uvolňovány enzymy štěpící bílkoviny (např. trypsin) a cukry (např. amylázy).

 

Chronická pankreatitida

příznaky:

  • průjem

  • váhový úbytek

  • bolesti břicha

  • dyspepsie

 

léčba:

  • dietní opatření (omezení tuků, kvalitní bílkovina), omezit dráždivé koření (pouze vývar z kmínu a bobkového listu)

  • vyvarovat se alkoholu, smaženým jídlům, pečeným masům s kůrkou (vše péct přikryté)

  • vyhýbat se nadýmavým druhům zeleniny, používat hlavně kořenovou zeleninu, červenou řepu, chřest, cuketu, špenát

  • z ovoce vybírat druhy bez semínek, vhodná jsou jablka, banány, meruňky, broskve, nektarinky, citrusy dle snášenlivosti

  • pankreatické enzymy

  • analgetika

  • prokinetika

  • stopové prvky, vitaminy

 

Dieta při onemocnění žlučových cest

Onemocnění žlučových cest

  • cholelithiáza – tvorba a přítomnost kaménků ve žlučníku nebo ve žlučovodu

- v ČR u lidí nad 50 let velmi časté

- příčinou je zřejmě porucha jednotlivých složek žluči

- odstranění: operace, drcení rázovou vlnou nebo rozpouštění žlučovými kyselinami

  • cholecystitida – zánět žlučníku (v 90 % při přítomnosti kaménků ve žlučníku)

     

Léčebná výživa u cholelithiázy

  • dieta s přísným omezením tuků

  • v časném období po žlučníkovém záchvatu 20 g tuku denně

  • v pozdějším období 60 – 70 g tuku

  • vzhledem k tomu, že u pacientů se žlučníkovými kameny je doporučován pokles tělesné hmotnosti, je tato nízkotuková dieta výhodná i jako dieta redukční

  • nejsou-li přítomné žádné další obtíže, není třeba žádné přísné restrikce

  • prevence:

  • snížit hmotnost u obézních, ale vyvarovat se přísným redukčním postupům

  • při snižování nadváhy doplnit jídelníček o vlákninu, rybí olej, jíst pravidelně 6x denně

  • u žen nepřímo koreluje vznik žlučových kamenů se sérovou hadinou kyseliny askorbové

  • snížit insulinovou rezistenci omezeným příjmem jednoduchých sacharidů a pravidelným cvičením

 

Akutní zánět žlučníku

  • projevy : horečka, zimnice, pocení, zchvácenost, nauzea, zvracení, křeče

  • nejpřísnější forma diety – pouze tekutiny!

  • po odeznění akutního stavu individuálně stanovená dieta dle labor. hodnot

 

Po odstranění žlučníku

  • chybí rezervoár žluči, která z jater průběžně odtéká do střeva

  • omezit množství přijatých tuků (nedostatek žluči k trávení příliš tučných a mastných pokrmů)

  • jíst často a po malých dávkách

  • pít dostatečné množství tekutin (předejít zahušťování žluči)

  • vyloučit alkohol, nadýmavé potraviny, pálivé a ostré koření

  • chyby ve stravování se projeví průjmem, nadýmáním, pocitem plnosti, říháním nikoliv však bolestí

  •  

Pokud nedošlo k odstranění žlučníku

  • obvyklou příčinou potíží je zahuštěná žluč s vypuzeným kaménkem ve žlučovodu

  • je třeba se vyvarovat podnětům způsobujících kontrakci žlučníku:

  • nepodávat stravu nárazově, nepřejídat se, omezit konzumaci tuků, vyloučit přepálené tuky

  • problémy způsobují jídla výrazně kořeněná, pálivá, alkohol, mnohdy i káva, velmi rizikový je alkohol

  • nedoporučuje se kombinace tuků a cukrů (zákusky), případně kombinace tuků a cukrů s alkoholem
    (vaječný koňak, Baileys..)

  • potíže též vyvolává nebo zhoršuje stres

  • velmi riskantní je po tučném jídle si dát skleničku destilátu „pro lepší trávení“

 

Praktické rady pro žlučníkáře

  1. Pravidelné stravování: nepřejídání, redukční diety, pitný režim

  2. Technologie úpravy pokrmů: v páře, horkovzušných systémech, ve varném skle, na teflonu (žádné smažení, opékání na tuku, nad ohněm, grilování, smažení, domácí uzení)

  3. Problémové potraviny individuálně vyzkoušet: okurky, vodní meloun, česnek, cibule, kedlubny, ředkvičky, květák, kapusta, hrušky, avokádo, ořechy, mák, luštěniny, čerstvé pečivo, smetana, šlehačka, tučná masa, tučné ryby, uzeniny, sycené nápoje.

  4. Snížit dávku tuku: cca 60 g tuku/den – pokrmy připravovat na sucho a před dokončením ochutit čerstvím tukem, rostlinné oleje. Pozor na tuk v pokrmech – jíška, smetanové omáčky)

  5. V klidovém období dodržovat zásady správné životosprávy, preventivní zpřísnění ve stresových situacích, v období dovolené, na služebních cestách, oslavách.

 

Bc. Petra Hellingerová