NOVINKY

arr3** Exkluzivní výhodný věrnostní program **Vážení přátelé, pacienti, zákazníci, Lékárna Plus je součástí sítě MAGISTRA LÉKÁRNY, která je... arr3Homeopatická poradnaHomeopatická poradna ...

KONTAKTY

LÉKÁRNA PLUS
náměstí SNP č. 32
Brno
tel: +420 545 219 756
lp@apatykaplus.cz
www.apatykaplus.cz
skype: lekarnaplus

ANKETA

Preferujete lékárnu v místě bydliště?

Ano Ano 43% Nevím Nevím 19% Ne Ne 20% 18%

RENDEZ-VOUS PRO VAŠE ZDRAVÍ » Posílení imunity
Posílení imunity v období chřipek a nachlazení

 

Posílení imunity v období chřipek a nachlazení

 

V zimním období a v časném jaru je důležitý zvýšený příjem vitaminů. Je to způsobeno tím, že konzumujeme menší množství čerstvé zeleniny a ovoce než v létě, ale také tím, že tato rostlinná surovina obsahuje v tomto období menší množství vitaminů, zejména vitaminu C, ale také i kyseliny listové, vitaminu E aj. Dalším důvodem případného deficitu vitaminů je také podstatně menší příjem slunečního záření – slunce svítí v zimě jen málo a vystavujeme jen malou část naší pokožky. Proto může dojít v tomto období k deficitu vitaminu D, který se jinak vytváří v pokožce působením slunečního záření.

V zimním období je proto vhodné konzumovat potraviny a nápoje obohacené o vitaminy a nebo také vitaminy ve formě doplňků stravy.

V tomto období  při menším příjmu vitaminů jsme více unaveni a častěji nás postihne nějaké onemocnění, proto je dobré si na určitou dobu dopřát zvýšenou dávku vitaminů, asi na týden až na tři týdny. U kuřáků je navíc zvýšená potřeba vitaminu C během celého roku (kuřáci by měli přijímat asi o 40 % více vitaminu C oproti nekuřákům). Při braní vitaminů je třeba jisté opatrnosti a dodržovat doporučené dávky, zejména u vitaminu D a A, neboť nadměrný příjem může být zdraví škodlivý.

 

Vitaminy a minerální látky důležité pro podporu imunity:

  • vitamin A (DDD 1000µg) – pro podporu imunitního systému, udržuje kůži a sliznice v dobrém stavu
  • vitamin C  (DDD 100 mg) – antioxidant, napomáhá k odolnosti proti infekcím (stimuluje tvorbu bílých krvinek)
  • vitamin B6 (DDD 2 mg)  – podporuje imunitní systém
  • biotin (DDD 30-100 mg)
  • zinek (DDD 12 mg) – podporuje imunitu, podporuje dobré hojení ran
  • selen (DDD 50-70 µg) – antioxidant, důležitý pro správnou funkci imunitního systému, při nedostatku se zvyšuje náchylnost k onemocnění srdce a cév

 

Chřipka a virové infekce

Chřipka je onemocnění způsobené chřipkovými viry. Viróza je obecné označení pro infekční onemocnění způsobené viry, ale jinými typu virů než jsou ty chřipkové. Příznaky obou onemocnění mohou být do značné míry podobné. Často se projeví rýmou, kašlem, bolestí v krku, horečkou – ta být může, ale také nemusí.

 - při virózách je dobré myslet na tyto pravidla:

  • dostatečný pitný režim (při horečce potřebujete denně 2 až 4 litry tekutin)
  • strava by měla být spíše kašovitá, nedráždivá, bohatá na vitaminy
  • chřipku je třeba vyležet, ideální je zůstat doma týden
  • při zvýšené teplotě je zvýšený bazální metabolismus – tělo vyžaduje vyšší příjem energie, pocením se ztrácí voda a minerální látky, zvyšuje se potřeba vitaminů (hlavně vit. C a B)

 

Látky podporující imunitní systém

Probiotika

Probiotikum je živá mikrobiální součást potraviny, která při konzumaci dostatečného množství vykazuje příznivé účinky na zdraví. Nejčastěji jsou používány rody Lactobacilus a  Bifidobacterium.

Probiotika příznivě působí na mikroflóru tlustého střeva a také snižují hladinu cholesterolu.

Účinky probiotik na imunitu jsou zvýšení odolnosti organizmu, produkce bakteriocinů, stimulace buněčné imunity, ? fagocytózy. Probiotika mají pozitivní účinek na imunitní systém při pravidelné konzumaci Lactobacilus acidophilus, při pravidelném užívání 1-2 týdny.

Probiotika se nacházejí v mléčných výrobcích jako jsou jogurty, kefíry, zakysané nápoje ( např. Actimel, Activia kefírový nápoj, Activia jogurt, Jogurt selský Hollandia, ABT Acidofilní mléko), v kysaném zelí nebo můžeme užívat doplňky stravy.

 

Můžeme je také úspěšně  použít ke zmírnění příznaků onemocnění, např. u:

  • průjmu spojeného s podáváním ATB
  • gastroenteritidy spojené s infekcí rotaviry (infekční průjmy)
  • laktózové intolerance,
  • atopické dermatitidy
  • dále podpora léčby u žaludečních vředů způsobených Helicobacter pylori aj.

 

Spolu s probiotiky je dobré také užívat prebiotika.

Prebiotikum je nestravitelná složka potravin, která podporuje růst jednoho nebo více bakteriálních druhů ve střevě a tak zlepšuje zdraví.

Jsou to zejména fruktooligosacharidy – inulin, který má vliv na složení žádoucí mikroflóry (? pH střevního obsahu a stolice), ? objem a četnost stolice, ? výskyt zácpy , ? absorpce vápníku a hořčíku, působí jako prevence průjmů a vzniku kolorektálního karcinomu. Zdrojem inulinu je kořen čekanky a topinamburu (hlíza slunečnice topinamburu), česnek, chřest, pór, artyčok, cibule, banán, pšenice.

 

Nukleotidy

Nukleotidy jsou stavebními složkami DNA a RNA. Nejvíce jsou zapotřebí v období růstu a jsme-li vystaveni působení škodlivých látek. Nukleotidy mají vliv na reparaci a růst buněk střevního traktu, jater, imunitního systému a mají vliv i na paměť. Úspěšně se projevili u dětí s alergickým onemocněním nebo při onemocnění s opakujícími infekcemi horních cest dýchacích.

Nukleotidy se vyskytují v potravinách, zejména v mase a některých druzích luštěnin., vysoký obsah má také ovčí mléko. Dnes jsou již také doplňky stravy s přidanými nukleotidy (Preventan, MultiImun Akut)

 

Kolostrum – mléčný protein

Kolostrum je součást raného mateřského mléka produkovaného několik dnů po porodu, představuje velmi bohatý zdroj látek stimulujících obranyschopnost organismu. Používá se pro podporu oslabené imunity u dětí a dospělých. Kontraindikací je alergie na mléčné bílkoviny.

 

Hlíva ústřičná

V hlívě ústřičné jsou obsaženy betaglukany, které zvyšují aktivitu nejrůznějších buněk imunitního systému – od makrofágů (buněk schopných pohlcovat cizorodý materiál včetně mikroorganismů) až po lymfocyty (druh bílých krvinek). Aktivované buňky pak razantně posilují obrannou činnost organismu.

 

Echinacea purpurea (třapatka nachová)

Echinacea je přírodní antibiotikum. Aktivuje bílé krvinky, které se zmobilizují v boji proti infekcím. Užívá se jak preventivně pro obranu organismu, tak i v průběhu onemocnění pro zkrácení doby jeho trvání. Nedoporučuje se užívat více než osm týdnů kvůli obsahu alkaloidů, které mohou při delším podávání zatížit jaterní buňky.

 

Rakytník řešetlákový

Rakytník je výborný zdroj vitaminů, hlavně vitaminu C. Má biostimulační účinky, podporuje tedy imunitní systém, odolnost proti různým infekcím a je silným pomocníkem při různých chřipkách, virózách, angíně a dalších nemocech. Vhodné je také užívat rakytník pro rychlejší rekonvalescenci po nemoci či po chirurgických zákrocích. Podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, reguluje krevní oběh, povzbuzuje činnost jater a pomáhá při plicních onemocněních. Užívání rakytníku se doporučuje rovněž při bolestech hlavy a při zánětu močových cest.

 

16.2. 2012, Bc. Petra Hellingerová